Ajánlatkérés

Ajánlatkérés szobafoglalás

Kérje személyre szabott ajánlatunkat kötelezettség nélkül. Garantáltan a legkedvezőbb árat számoljuk!

Érkezés

Távozás

Abbázia tipp

Foglaljon közvetlenül nálunk és mi megajándékozzuk Önt!

Abbázia Club Hotel Kék

8360 Keszthely, Erzsébet királyné útja 23.

Ajánlatkérés/Szobafoglalás

+36-83/531-981 - sales@abbaziagroup.com

Festetics Kastély

Időpont(ok):
2021. 02. 01 - 2023. 01. 31.

Festetics Kastély

Hatalmas és rendezett parkja egész évben hosszú sétákra csábítja a látogatókat, a gyönyörű épületegyüttesben található kiállítások bejárása pedig könnyen kitölthetik akár az egész napot is. 

A kastély és a Festeticsek

Az eredetileg horvát származású Festetics család a török elleni harcokban kitűnve, nem mellesleg a Habsburgokkal ápolt jó viszonynak is köszönhetően jelentős vagyonra tett szert, amelyből Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot. A XVIII. század folyamán az eredeti középkori vadászkastélyt többször is átépítették, kibővítették. A család egyik legjelentősebb tagja, Festetics György gróf, a Georgikon alapítója, építtette meg a könyvtári szárnyat, és tette lehetővé, akkoriban igen szokatlan módon, a szakiskola hallgatóinak, a könyvtár szabad látogatását.

A kastély mai formáját az 1880-as években Festetics Tasziló idején kapta meg, ekkor alakították ki az épület belső berendezését is, a kor divatjának megfelelően neoreneszánsz és neobarokk stílusban. Tasziló gróf felesége, az angol Hamilton hercegnő hozományának köszönhetően a keszthelyi kastély európai színvonalúvá vált, rengeteg Angliából hozott műtárgy került ekkor a palotába.

A főúri család 1944-ig élt a kastélyban, jelenleg a Helikon Kastélymúzeum kiállításainak és konferenciaközpontnak ad otthont az épület.

A kastélymúzeum

A kastély előtti téren nagy szökőkutas medence áll, a főbejárattól jobbra Festetics György gróf szobra áll.

A 18 termet magában foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be.

A kiállított tárgyak között barokk, biedermeier és empire stílusú bútorokat, festményeket, és értékes porcelánokat találunk. Különösen szépek a meisseni labdarózsás porcelánvázák. A legszebb látnivaló a gazdagon aranyozott, rokokó stukkós tükörterem, a családi arcképcsarnokként szolgáló nagyszalon és a kastélykápolna. A Tölgyfalépcsőház falain a családi portrégaléria festményeit csodálhatjuk meg.

A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, bútorzata klasszicista stílusban készült egy helyi asztalosmester által. A kastély termeit önállóan nézhetjük meg, minden teremben találunk szöveges ismertetőket a kiállított bútorokról, tárgyakról.

Hintókiállítás

A kastélyparkban álló egykori istálló épületében helyezték el a hintókiállítást. A szépen felújított 18. és 19. századi kocsik, hintók tulajdonosai közt találunk igazán eminenseket is, többek közt Ferenc FerdinándRudolf trónörökös sétakocsijait.

Vadászati gyűjtemény, Vasútmodell kiállítás

A park hátsó részében, a közút túloldalán álló monumentális, modern épületben találjuk a páratlanul gazdag vadászati kiállítást. A gigászi trófeagyűjteménynél talán egy kissé érdekesebb az emeleti részen felépített hatalmas vasúti terepasztal, közel 3000 méter hosszú vágánnyal, 156 szerelvényével igazi közönségsiker a gyerekek és nosztalgiázó apukák körében.

Kastélypark, pálmaház

A kastély mögötti XVIII. századi franciakertet Festetics György alakíttatta át angolparkká, majd a XIX. század végén egy angol kerttervező mérnök tervei alapján építették át az előkertet és az angolparkot. Az egykori 42 hektáros parkból ma csak egy 7,2 hektár területű rész látogatható, benne több évszázados famatuzsálemmel. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy. A parkot több szobor ékesíti, és találunk itt egy régi oroszlános kutat is.

pálmaházat az Eiffel-iroda tervei alapján építették, a buja trópusi növényzet mellett kaktuszokat is találunk itt, a kertészet területén pedig egy kisebb botanikus kert kiépítése folyik a régióra jellemző növényekkel. Gyermekek nagy kedvence a halastó, a halakat egy nagy üvegfalon keresztül lehet vizsgálgatni a látogatók nagy örömére. 2016-ban nyílt meg a töretlen népszerűségnek örvendő Madárpark, ahol jelenleg közel 40 vízimadár faj él, ezen kívül pávák és fácánok is színesítik a madárállományt. A nálunk is honos madaraktól kezdve a ritka, egzotikus példányokig izgalmas a felhozatal, ráadásul a madarak legnagyobb része nincs is ketrecben, ott sertepertélnek a lábunk körül, etetni is lehet őket.

A kert ékessége,  Európa egyik legnagyobb hibiszkusz gyűjteménye, elbűvölő látványt nyújt a többszáz, minden színben pompázó trópusi virág.

Amazon Ház Látogatóközpont

A Helikon kastélymúzeum együttesének legújabb tagja a hajdani Amazon szálló felújított épületében kialakított "Főúri utazások, úti kalandok" című kiállítás. Az érdekes, interaktív kiállításon bepillantást nyerhetünk az utazások izgalmas történetébe, a korabeli úthálózat, a különböző járművek világába. Az épület a kastély területén kívül, a Georgikon és a Kastély utca sarkán áll.

Forrás:kirandulastippek.hu

Vissza a Programajánló listához

Programnaptár

Hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!

Ha Ön klubtagunk, vagy csak kíváncsi szállodacsoportunk legújabb híreire illetve kedvezményes ajánlataira, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre. Így havi rendszerességgel értesülhet aktuális kedvezményeinkről, új csomagajánlatainkról.